• MDZJ
  • MDZJ
  • MDZJ
  • MDZJ

Nazad na stranu sa novostima...


Manifestacija povodom Međunarodne nedelje gluvih i Međunarodnog dana znakovnih jezika

Međunarodna nedelja gluvih se već decenijama obeležava širom sveta, a od ove godine će po prvi put zajednica gluvih u čitavom svetu proslaviti i međunarodni dan svojih maternjih (znakovnih) jezika, budući da su Ujedinjenje nacije 19. decembra 2017. godine usvojile rezoluciju kojom je 23. septembar proglašen Međunarodnom danom znakovnih jezika. Tim povodom, Gradska organizacija gluvih Beograda će organizovati manifestaciju, uz podršku Ministarstva kulture, Grada Beograda, Gradskog sekretarijata za kulturu grada Beograda, Tima za ljudska prava Ujedninjenih nacija u Srbiji, Beogradske tvrđave, Gradske opštine Vračar i Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac - 1947 u saradnji sa Kulturno umetničkim društvom gluvih Beograda „Radivoj Popović“, Pozorišnom asocijacijom Metanoia i Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika će u periodu od 21. septembra do 27. septembra 2018. godine.

Program manifestacije uključuje:

21. septembar 
10:30 - 11:30 
Promocija srpskog znakovnog jezika i manifestacije povodom Međunarodne nedelje gluvih
Plato opštine Vračar, Njegoševa 77, Beograd 

12:00 – 14:00 
Okrugli sto na temu „Znakovni jezik uključuje“
Galerija Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac - 1947“, u ulici Radoslava Grujića 3, Beograd

22.septembar
19:00 – 20:00
Festival poezije na znakovnom jeziku
Galerija Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac - 1947“, u ulici Radoslava Grujića 3, Beograd

21:00
SIGN party
Klub gluvih, Gradska organizacija gluvih Beograda, u ulici Svetog Save 16 -18, Beograd

23.septembar
12:00 – 14:00
Promocija srpskog znakovnog jezika i manifestacije povodom Međunarodne nedelje gluvih
Muzički paviljon Beogradske Tvrđave

26.septembar
14:00 – 15:00 
Javni čas srpskog znakovnog jezika
Dečiji kulturni centar, Takovska 8, Beograd

27.septembar
18:00 – 20:00
Repriza festivala poezije i koktel 
Klub gluvih, Gradska organizacija gluvih Beograda, u ulici Svetog Save 16 -18, Beograd

Prema podacima navedenim u Nacionalnoj strategiji za mlade, u Republici Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa invaliditetom, a prema Republičkom zavodu za statistiku, na poslednjem popisu 144.648 osoba se izjasnilo da su gluvi i nagluvi. Savez gluvih i nagluvih Srbije procenjuje da u Srbiji ima oko 70.000 osoba kojima je prvi jezik upravo srpski znakovni jezik. 

Obeležavanje Međunarodne nedelje gluvih kao i Međunarodnog dana znakovnih jezika za cilj imaju promociju znakovnog jezika kao prvog jezika gluvih osoba koji je prema tome pravo, a ne samo opcija.

Okrugli sto 
Na okruglom stolu ćemo imati priliku da se upoznamo sa najznačajnijim izazovima u upotrebi srpskog znakovnog jezika u R. Srbiji uključujući srpski znakovni jezik u obrazovnom procesu kao i specifičnosti socijalnog rada sa korisnicima znakovnog jezika. Dalje ćemo se upoznati sa praksom i aktivnostima u oblasti pružanja podrške razvoju kulturnih sadržaja gluvih kao i podrške dostupnih kulturnih sadržaja za gluve osobe u Beogradu i Srbiji. Takođe ćemo čuti kakav je položaj i koja je uloga tumača za srpski znakovni jezik. Pričaćemo i o praksi i planovima REM-Ѕa u vezi sa upotrebom znakovnog jezika u medijima, kao i o aktivnostima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u zaštiti prava korisnika srpskog znakovnog jezika.  
Moderator okruglog stola će biti Radoš Keravica iz Tima za ljudska prava Ujedninjenih nacija u Srbiji.

Veče poezije na srpskom znakovnom jeziku se prvi put organizuje ne samo u Srbiji već i u regionu. Predstavlja veoma značajnu priliku za afirmaciju znakovnog jezika i to kreativnih i umetničkih potencijala znakovnog jezika kao osnovnog obeležja kulture i stvaralaštva Gluvih čime se suzbijaju predrasude vezane za znakovni jezik i afirmiše celokupna kultura i stvaralaštvo Gluvih. 10 korisnika znakovnog jezika će po prvi put imati priliku da poetskim  minijaturama podele sa publikom  soj doživnjaj stvarnosti, umetnosti i kulture. Pored poetskih minijatura publici će se biti predstavljeni i muzičari na perkusijama. Festival ima za cilj i da osnaži zajednicu Gluvih da u budućnosti razvije ovu aktivnost u tradicionalni festival koji bi afirmisao stvaralaštvo na znakovnom jeziku i sam znakovni jezik a ujedno značajno doprineo obogaćivanju kulturne ponude Beograda i Srbije.

Promocije i javni čas srpskog znakovnog jezika
Budući da se Međunarodni dan znakovnih jezika obeležava prvi put, želimo da kroz program javnog časa, promocije znakovnog jezika i festivala, upoznamo širu javnost sa stvaralaštvom na znakovnom jeziku, sa elementima kulture gluvih čije je osnovno obeležje znakovni jezik i sa samim znakovnim jezikom i njegovim izražajnim potencijalima što za krajnju posledicu ima bolje razumevanje zajednice i kulture  gluvih, vrednovanje različitosti, poštovanje i međusobno bogaćenje između populacije gluvih i čujućih osoba. 

Svi događaji će se prevoditi na srpski jezik i srpski znakovni jezik.

Ulaz na događaje je slobodan.
 
Sve detaljnije informacije možete naći na FB strani Međunarodni dan znakovnih jezika, putem mail-a: gog.beograd@gmail.com i predsednik.gogb@gmail.com ili putem telefona: 063/334689.

PdfProgram 2018.