• smernice za rad sa gluvim i nagluvim osobama
  • smernice za rad sa gluvim i nagluvim osobama
  • smernice za rad sa gluvim i nagluvim osobama
  • smernice za rad sa gluvim i nagluvim osobama

Nazad na stranu sa aktivnostima...


Radionica "Smernice za rad sa gluvim i nagluvim osobama"

U okviru projekta "U susret zdravlju" koji je realizovala Gradska organizacija gluvih Beograda u partnerstvu sa Studentskom unijom medicinara i našom organizacijom, finansiranog od strane Ministarstva rada i socijalne politike, Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, objavljena je knjiga Smernice za rad sa gluvim i nagluvim osobama  i održana je istoimena radionica koja je imala za cilj da učesnike upozna sa  Zajednicom Gluvih i načinima komunikacije sa gluvim i nagluvim osobama. 

Mihailo Gordić i Desanka Žižić su pokušali da odgovore na sledeća pitanja:

Zašto ne koristimo termine gluvonem, gest, gestovni govor? Koji su načini komunikacije sa gluvim osobama koji pripadaju zajednici Gluvih a koji su načini komunikacije sa gluvim i nagluvim osobama kojima nije prvi jezik SZJ? Kakve su razlike između znakovnih jezika, pantomime i gestikulacije? Zašto je znakovni jezik važan za gluvu osobu? Šta su znakovni jezici i da li su oni ravnopravni sa govornim jezicima? Zašto postoje predrasude da je srpski znakovni jezik siromašan i agramatičan? Zašto znakovni jezik nije univerzalan i da li usvajanje znakovnog jezika utiče na usvajanje drugih jezika? Da li nizak nivo svesti o karakteristikama znakovnog jezika i kulture gluvih utiče na društveni položaj gluvih osoba? 

Radionica je održana na znakovnom jeziku.Na radionici su učestvovali studenti Medicinskog fakulteta i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Snimak sa radionice možete pogledati na sledećem linku:

Više informacija o projektu na strani http://www.atszj.org.rs/projekti_detaljnije.php?id=12

Knjigu Smernice za rad sa gluvim i nagluvim osobama u PDF formatu možete preuzeti na  http://www.atszj.org.rs/projekti_detaljnije.php?id=12