• efsli škola
  • efsli škola
  • efsli škola
  • efsli škola

Nazad na stranu sa aktivnostima...


Efsli prolećna škola

Prvi put u Srbiji Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) u saradnji sa Evropskim forumom tumača znakovnog jezika (EFSLI) organizovala je EFSLI prolećnu školu. U Beogradu, u Kulturnom centru „Parobrod“  je od 11. do 13. aprila 2014. godine održana ovogodišnja škola sa temom „Istraživanja na polju prevođenja sa znakovnog jezika i na znakovni jezik“


Profesorka sa Heriot Vat univerziteta u Edinburgu, Dr Svenja Vurm, je upoznala učesnike sa istraživačkim metodama i alatima, analizom podataka prikupljnih tokom istraživačkog procesa, i podelila praktične savete za izdradu finalnog izveštaja u okviru istraživanja.


Pored učesnika iz Srbije i sa Kosova, na školi su učestvovli i tumači sa Malte i Kipra, iz Italije, Danske, Ujedinjenog Kraljevstva, Crna Gora, Češke, Belgije.


Tumači u Srbiji nemaju formalni oblik edukacije i treninga i tema istraživanja sa znakovnog jezia i na znakovni jezik spada u samu osnovu problematike, naglasila je Ivana Marković, i dodala da je istraživanje odličan temelj za dalji rad na profesiji tumača za znakovni jezik.


Predavač EFSLI škole Svenja Vurm izjavila je da je škola bila namenjena ljudima sa ili bez iskustva u sprovođenju istraživanja, i naglasila da je istraživanje bitno da bi se shvatilo šta je prevođenje na znakovni jezik i kako komuniciraju gluve i čujuće zajednice. Istraživanja se sprovode, ali da ima još posla, istakla je Vurm.

 

Potpresednica EFSLI-ja Livi Rudhuft je naglasila da je bitno da tumači budu profesionalni i da njihova profesija bude priznata i dodala da su na ovom kursu dobili osnovna znanja kako da sprovedu istraživanje i intervju.

 

Škola je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom “Parobrod” (opština Stari grad, Beograd), koji je velikodušno ustupio radni prostor, Gradskom organizacijom gluvih beograda i Savezom Gluvih i nagluvih Srbije i Crne Gore koji su finansijski podržali ovaj događaj. Događaj je podržala i Coca Cola, Turistička organizacija Beograda i Srbije, Pekara Duško, Pekara Toma i Udruženje Trešnjar.